Olej lniany wkroczył na kulinarne i zdrowotne salony już jakiś czas temu – jednak dopiero teraz zdajemy się zagłębiać w jego prawdziwe prozdrowotne właściwości i to, z czego one wynikają. Olej lniany dostępny jest na półce w prawie każdym sklepie. Jednak wiele osób zastanawia się, czy warto taki kupować, a także w jaki sposób stosować olej lniany, aby wydobyć z niego wartości odżywcze do maksimum.
Jak najlepiej spożywać olej?
Olej lniany to prawdziwa skarbnica kwasów tłuszczowych. Olej lniany zawiera od 26 do 58 proc. kwasu alfa-linolenowego, od 5 do 23 proc. kwasu linolowego. Zawartość tych dobroczynnych kwasów zależy od pochodzenia ziaren – my starannie wybieramy wyselekcjonowane ziarna i tłoczymy olej lniany w małych partiach. Umożliwia nam to ciągłe kontrolowanie jego jakości. Te najcenniejsze nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli kwasy Omega-3 to tzw. “zdrowy tłuszcz”, który jest szczególnie polecany przez dietetyków – a w oleju lnianym jest go mnóstwo. Sukcesywnie wymieniając w swojej diecie “złe” tłuszcze na nienasycone kwasy tłuszczowe sprawiamy, że nasz dieta jest zdrowa, a nadal zbilansowana. Olej lniany jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych najlepszy jest zawsze świeży. Ten olej lniany, który dostępny jest na supermarketowych półkach często nie spełnia tego podstawowego warunku – mimo długiego terminu przydatności do spożycia wybitego na etykiecie. Olej lniany, przez zbyt długie lub niewłaściwe magazynowanie i transport, traci swoje najcenniejsze wartości odżywcze. Olej lniany tłoczy się na zimno tak, aby nie utracić żadnych cennych składników (temperatura tłoczenia oleju w naszej manufakturze nigdy nie przekracza 35 stopni Celsjusza). Tylko olej lniany tłoczony na zimno, nierafinowany i w 100% naturalny ma najwięcej mocy – pomoże w wielu dolegliwościach i dostarczy do organizmu niezbędne wartości odżywcze. Dolegliwości, jakie leczy olej lniany jest wiele. Z pewnością z powodu dużej zawartości błonnika poprawia pracę układu pokarmowego (a więc i trawienie) – co za tym idzie, jak zalecany przy problemach w tych obszarach. Z tego samego powodu wspomaga odchudzanie – zalecamy sięgnięcie po niego osobom, które walczą z nadwagą. Co ciekawe, zimnotłoczony olej lniany na kamienie żółciowe oddziałuje bardzo dobrze. Olej lniany idealnie sprawdzi się jako zastępnik przy eliminacji ciężkich tłuszczy zwierzęcych z diety (tłustego mięsa, masła czy smalcu). Olej lniany przyczynia się również do obniżenia poziomu złego cholesterolu (właściwie “przekształcając go” w ten neutralny).
Należy pamiętać jednak, żeby olej lniany spożywać wyłącznie na zimno i dodawać go do potraw już po ugotowaniu. Na oleju lnianym tłoczonym na zimno nie smażymy potraw – ale możemy swobodnie polać nim danie na talerzu. Wprowadzenie oleju do diety jest najłatwiejsze i najsmaczniejsze, kiedy robimy to naturalnie – dodając go do codziennych potraw.