Zastosowanie oleju lnianego

Olej lniany wkroczył na kulinarne i zdrowotne salony już jakiś czas temu – jednak dopiero teraz zdajemy się zagłębiać w jego prawdziwe prozdrowotne właściwości i to, z czego one wynikają. Olej lniany dostępny jest na półce w prawie każdym sklepie. Jednak wiele osób zastanawia się, czy warto taki kupować, a także w jaki sposób stosować olej lniany, aby wydobyć z niego wartości odżywcze do maksimum.

Jak najlepiej spożywać olej?

zimnotłoczony olej lniany na kamienie żółcioweOlej lniany to prawdziwa skarbnica kwasów tłuszczowych. Olej lniany zawiera od 26 do 58 proc. kwasu alfa-linolenowego, od 5 do 23 proc. kwasu linolowego. Zawartość tych dobroczynnych kwasów zależy od pochodzenia ziaren – my starannie wybieramy wyselekcjonowane ziarna i tłoczymy olej lniany w małych partiach. Umożliwia nam to ciągłe kontrolowanie jego jakości. Te najcenniejsze nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli kwasy Omega-3 to tzw. “zdrowy tłuszcz”, który jest szczególnie polecany przez dietetyków – a w oleju lnianym jest go mnóstwo. Sukcesywnie wymieniając w swojej diecie “złe” tłuszcze na nienasycone kwasy tłuszczowe sprawiamy, że nasz dieta jest zdrowa, a nadal zbilansowana. Olej lniany jako źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych najlepszy jest zawsze świeży. Ten olej lniany, który dostępny jest na supermarketowych półkach często nie spełnia tego podstawowego warunku – mimo długiego terminu przydatności do spożycia wybitego na etykiecie. Olej lniany, przez zbyt długie lub niewłaściwe magazynowanie i transport, traci swoje najcenniejsze wartości odżywcze. Olej lniany tłoczy się na zimno tak, aby nie utracić żadnych cennych składników (temperatura tłoczenia oleju w naszej manufakturze nigdy nie przekracza 35 stopni Celsjusza). Tylko olej lniany tłoczony na zimno, nierafinowany i w 100% naturalny ma najwięcej mocy – pomoże w wielu dolegliwościach i dostarczy do organizmu niezbędne wartości odżywcze. Dolegliwości, jakie leczy olej lniany jest wiele. Z pewnością z powodu dużej zawartości błonnika poprawia pracę układu pokarmowego (a więc i trawienie) – co za tym idzie, jak zalecany przy problemach w tych obszarach. Z tego samego powodu wspomaga odchudzanie – zalecamy sięgnięcie po niego osobom, które walczą z nadwagą. Co ciekawe, zimnotłoczony olej lniany na kamienie żółciowe oddziałuje bardzo dobrze. Olej lniany idealnie sprawdzi się jako zastępnik przy eliminacji ciężkich tłuszczy zwierzęcych z diety (tłustego mięsa, masła czy smalcu). Olej lniany przyczynia się również do obniżenia poziomu złego cholesterolu (właściwie “przekształcając go” w ten neutralny).

Należy pamiętać jednak, żeby olej lniany spożywać wyłącznie na zimno i dodawać go do potraw już po ugotowaniu. Na oleju lnianym tłoczonym na zimno nie smażymy potraw – ale możemy swobodnie polać nim danie na talerzu. Wprowadzenie oleju do diety jest najłatwiejsze i najsmaczniejsze, kiedy robimy to naturalnie – dodając go do codziennych potraw.