Wyraziste potrawy stały się bardzo modne w naszym kraju. Uczymy się nowych smaków, dlatego Polacy, którzy jadą gdzieś za granicę przywożą takie smaki ze sobą, uczą się jak przygotowywać nowe potrawy. Lubimy odkrywać smaki, to jest ten fakt, który przyczynia się do tego, że obecnie w sklepach jest sprzedawanych o wiele więcej przypraw, które są naprawdę wyraziste, gdzie kilka lat temu sprzedawało się wyłącznie pieprz i sól. Polacy lubią również eksperymentować z potrawami.
Do czego dodać cynamon cejloński
Kiedy przychodzą jesienne, długie wieczory mamy znacznie więcej czasu na eksperymentowanie w kuchni. Jednak wtedy częściej sięgamy po aromatyczne przyprawy, które sprawiają, że nasza potrawa będzie działała rozgrzewająco ale i pobudzająco na nasze ciało. Bardzo modne stały się rozgrzewające herbaty z dodatkiem takich przypraw, które właśnie potęgują to uczucie rozgrzania. Muszą to być przyprawy naprawdę aromatyczne. Między innymi dodaje się do takich herbat przyprawy piernikowe i goździki. Cynamon cejloński w lasce będzie idealnym dodatkiem na przykład do jesiennej herbaty. Jest to dużo lepsza forma cynamonu niż zwykła, sypka przyprawa, ponieważ jest on dużo bardziej wyrazisty i aromatyczny. Może być składnikiem wielu potraw- zarówno tych na słodko ale i wytrawnych. Może być dodawany na przykład jako ozdoba do deserów, która również nada piękny zapach. Cynamon cejloński wyróżnia się tym, że jego pozyskanie jest naprawdę czasochłonne. Wydobywa się go z najgłębszych warstw drzew cynamonowych, które dojrzewają kilkanaście lat, aby miał on swój niezwykły aromat. Jego pozyskiwanie jest bardzo trudne więc możemy cieszyć się tym, że jest on póki co dostępny w naszych sklepach. Wzmocni on smak i aromat potraw na święta, ponieważ cynamon dla wielu osób właśnie kojarzy się ze świątecznym zapachem potraw. Będzie on również idealną ozdobą na choinkę, jeśli chcemy, aby w całym domu rozprzestrzeniał się intensywny, świąteczny zapach. Jest on stosowany również w wielu kosmetykach, ponieważ ma pro-zdrowotne właściwości i wiele pozytywnie działających na nasz organizm substancji.
Każda nowa potrawa może być dla nas prawdziwym odkryciem. Warto szukać nowych smaków, warto je łączyć i wręcz bawić się gotowaniem. Potrawy sprawdzone możemy dać do spróbowania naszym gościom. Nie obrażajmy się, jeśli akurat dany smak im się nie spodoba bo właśnie każdy z nas ma inne odczucie wyrazistości przypraw. Coś, co dla nas jest mało ostre dla innych może być bardzo ostre i jest to całkiem normalna sprawa, którą musimy zaakceptować.