Smak kaw ziarnistych

Kawa jest nieodzownym elementem niemal każdego z naszych dni. Uwielbiamy ją pić rano, aby uzyskać efekt przebudzenia i dodania energii. Pijemy ją w przerwie w pracy, aby się pobudzić. Pijemy ją podczas długich rozmów z przyjaciółmi. Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez kawy. Warto jednak zwrócić uwagę na to, jaką pijemy.

Wybór smacznych kaw ziarnistych

kawa ziarnistaKawa kawie nierówna. W każdym, nawet najmniejszym sklepie znajdziemy całe regały różnego rodzaju kaw. Różnią się one rodzajem ziaren, postacią tych ziaren, sposobem palenia, aromatem, intensywnością, marką, krajem pochodzenia ziaren. Wybór jest tak duży, że można się w tym pogubić. Wybierając dobrą kawę zwróćmy przede wszystkim uwagę na postać ziaren. Dostępne są kawy ziarniste, które składają się z całych ziaren gotowych do zmielenia w ekspresie lub młynku. Kupić możemy kawy rozpuszczalne, które są nieco słabsze od tych tradycyjnie mielonych. Mają one mniej aromatu i smaku. Często takie kawy rozpuszczalne są uważane przez prawdziwych smakoszy za napój kawowy a nie prawdziwą kawę. Możemy kupić również kawę mieloną, trydydyjną, którą wystarczy zalać wrzątkiem. Dostępne są również różne wariacje na temat kawy – np. saszetki 2 lub 3 w 1. Pamiętajmy jednak, że takie saszetki nie mają zbyt wiele wspólnego z prawdziwą, tradycyjną kawą. Najczęściej są one naszpikowane chemią której lepiej unikać. Wielu z nas uważa za najlepszą tą w całych ziarnach. I słusznie. Jest to postać kawy najbardziej zbliżona do naturalnej. Takie ziarna możemy zmielić na świeżo, przed samym przygotowaniem. Samo mielenie uwolni niesamowity aromat, a świeżo zmielone ziarna zapewnią naszemu napojowi intensywny i głęboki aromat i smak. Nie ma nic lepszego niż aromat świeżo zmielonej kawy o poranku. Taka kawa ziarnista powinna być również dobrej jakości. Wybierajmy tą renomowanych marek, o intensywności i smaku który nam odpowiada. Zwróćmy również uwagą na sposónb palenia. Odpowiednio palona powinna być pozbawiona dużej goryczki. Zwróćmy uwagę na rodzaj ziarek. Do najpopularniejszych należą ziarna Arabiki lub Robusty. Możemy kupić też ziarna mieszane, choć to właśnie Arabika uważana jest za najlepszą i najbardziej szlachetną kawą. Dostosujmy jednak smak do własnych preferencji. 

Kawa jest podstawą każdego dnia dla większości z nas. Kochamy ją za intensywny aromat, smak i właściwości pobudzające. Już sam zapach sprawia, że mamy więcej energii. Wybierajmy przede wszystkim kawy ziarniste. Są one najbardziej naturalne. Mają intensywniejszy aromat i smak od tych już zmielonych lub rozpuszczalnych.