Wiele osób eliminuje cukier z diety i zadaje sobie pytanie, który z jego zamienników jest lepszy. To częsty dylemat ludzi na diecie. Cukier warto zastąpić zamiennikami, ale nie jesteśmy pewni czy każdy zamiennik cukru jest odpowiedni. Mamy ich przecież tak wiele do wyboru. Erytrytol to właśnie jeden z zamienników. Decydując się na jego spożycie, warto poznać jego właściwości.
Dlaczego warto wybrać eytrytol?
Erytrytol lub inaczej erytrol (oznaczany na etykietach jako E968] to rodzaj słodzika należącego do grupy alkoholi polihydroksylowych. Naturalnie występuje w owocach oraz sfermentowanym jedzeniu. Znajduje się także m.in. w sosie sojowym. Charakteryzuje się niską wartością energetyczną oraz nie podnosi poziomu glukozy we krwi. Wygląda tak samo jak biały cukier i jest słodki w smaku, ale pozostawia po sobie uczucie chłodu na języku. Jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, słabo w alkoholu. Można go stosować do napojów, do wypieków, deserów czy dżemów. Ma także swoje zastosowanie w kosmetologii i pełni funkcję zamiennika gliceryny. Słodzik ten jest bardzo bezpieczny dla naszego organizmu. Wchłanianie erytrytolu odbywa się na zasadzie dyfuzji, a około 10% przedostaje się do jelita grubego. Słodzik jest w prawdzie wchłaniany do różnych tkanek, jednak praktycznie nie jest metabolizowany. Również reabsorpcja przez nerki jest słaba i niemal cały spożyty erytrol wydalany jest wraz z moczem. W związku z powyższym indeks glikemiczny erytrytolu jest zerowy, co oznacza, że słodzik nie zwiększa poziomu glukozy oraz insuliny. Będzie więc doskonałym wyborem dla osób chorych na cukrzycę. Ponadto erytrytol pomaga również w zmniejszeniu ryzyka na pojawienie się próchnicy. Dzieje się tak, gdy ma on właściwości zatrzymujące proces fermentacji cukrów. Działa również antyoksydacyjne i bakteriobójczo. Wiele osób zadaje sobie pytanie, który z zamienników cukru jest lepszy: polecany erytrytol a ksylitol. Warto wiedzieć, że na erytrytol spokojnie mogą się też zdecydować osoby na diecie odchudzającej lub zdrowotnej. Wartość energetyczna erytrytolu to ok. 4 kcal/g, jedak w związku z tym, że związek nie jest metabolizowany w organizmie faktyczna kaloryczność erytrytolu to jedynie 0,2 kcal/g.
Właściwości erytrytolu, jak i ksylitolu są podobne, ale jednak różnią się od siebie. Rzeczywista kaloryczność ksylitolu (E967) to ok. 3 kcal/g, co plasuje go tuż za tradycyjną sacharozą, ale ksylitol to najsłodszy związek spośród cukroli. Dzięki temu użyjesz go znacznie mniej niż sacharozy. Indeks glikemiczny ksylitolu wynosi 13, natomiast indeks insulinowy – 11. Podobnie jak erytrytol również ksylitol zaliczany jest do substancji słodzących zapobiegających próchnicy zębów. Badania wskazują na jego udział w zwalczaniu zapaleń ucha środkowego u dzieci oraz hamowanie produkcji toksycznego i rakotwórczego acetaldehydu do poziomu, który nie jest kancerogenny. Poza tym ksylitol smakuje do złudzenia podobnie jak cukier biały. Wpływa również dobrze na układ trawienny.