Jednym z ciekawszych, acz ciągle kontrowersyjnych połączeń, jest wino z czekoladą. Wiele osób pijąc wino nie jest świadomych tego, iż degustując przy tym czekoladę będzie mogło wzmocnić odczuwanie smaku wyrobu kakaowego. Dodatkowo wino, które ma nieciekawy posmak bądź wysoką taninowość może zostać zneutralizowane przez smak wybornej czekolady. Warto zapoznać się z zasadami, dzięki którym będziemy mogli dobrać deser do wina. To bardzo ważne, gdyż nie każda kompozycja może przypaść nam do gustu albo naszym gościom.
Sposób na łączenie czekolady z winem
Coraz częściej słyszy się o bardzo oryginalnych kompozycjach smakowych, które są dla niektórych osób zbyt specyficzne. Warto jednak zwrócić uwagę na to, iż czekolada do wina jest wybornym pomysłem. Dzieje się tak, gdyż współgrają one ze sobą smakowo. Obecnie znane są dwie metody na łączenie czekolady z winem. Pierwszą jest dobieranie zawsze słodszego od czekolady wina. To po prostu metoda porównania, która jest o wiele łatwiejsza od drugiej, gdyż wystarczy dobrać słodycz, intensywność oraz kwasowość smakołyku do alkoholu. Z kolei drugą metodą jest kontrast polegający na wybraniu wytrawnego wina i bardzo słodkiej czekolady. Dla wielu osób dobór wina wiąże się też z rodzajem czekolady. Przykładem może być to, gdy wybieramy białą czekoladę. Najlepiej byłoby dobrać do niej białe wino, a w szczególności to musujące. Z kolei do gorzkiej czekolady czerwone wytrawne wino będzie bardzo intrygującym doborem. Istotne jest też to, że czekolada zabija taninowy smak wina. Gdy wino nie przypadło nam do gustu warto włożyć do ust kostkę czekolady i złagodzić posmak trunku. Kolejnym faktem jest to, iż im czekolada ma niższą zawartość kakao tym słodycz wina powinna być wyższa. Dlaczego wino i czekolada tak fenomenalnie do siebie pasują? Prawdopodobnie przez to, iż proces ich fermentacji jest do siebie bardzo zbliżony, ponieważ wykorzystuje się do tego podobne drożdże. To bardzo intrygujące i polecane połączenie w wielu restauracjach.
Bardzo ciekawym połączeniem smakowym jest na pewno czekolada z winem. Wydawałoby się, iż do win prędzej pasują sery, które oczywiście są przy tym bardzo pożądane. Warto jednak zaznaczyć, iż wino ze słodką albo gorzką czekoladą jest doskonałe. W zależności od naszych oczekiwań możemy dobierać obydwa składniki metodą porównania albo kontrastu. Istotny jest też dobór wysokości zawartości kakao w czekoladzie. Dzięki temu będzie to dla nas prawdziwy rarytas, który będziemy wspominać ze smakiem kolejnego dnia.