Jaki ser wybrać do pizzy?

Na smak idealnej pizzy składa się wiele elementów. Pierwszym z nich jest ciasto, które powinno być zarówno chrupiące, jak i odpowiednio wypieczone. Dodatkowo ważnym aspektem jest sos pomidorowy, najlepiej gęsty i aromatyczny. Trzecim istotnym składnikiem jest ser, który powinien się ciągnąć i rozpływać w ustach. Ser stanowi nieodzowny element dobrej jakościowo pizzy. Dodatkowo należy pamiętać, że każdy rodzaj sera ma swój niepowtarzalny smak i zapach, dlatego warto dobrać najbardziej odpowiedni gatunek.

Korzystamy z polecanych serów do pizzy

polecany włoski ser do pizzyW celu uzyskania jedynego i niepowtarzalnego smaku, wiele pizzerii łączy różne rodzaje sera. Możliwości w tym zakresie jest wiele, można zastosować mozzarellę, sery pleśniowe czy tradycyjny ser Gouda. Warto zastosować polecany włoski ser do pizzy. Numerem jeden jest oczywiście mozzarella. Jest to ser podpuszczkowy pochodzący z południa Włoch, który powstaje z mleka bawolic albo mleka owczego. Smakosze doceniają jego walory i rozciągliwość po roztopieniu. Ser ten wyróżni a się śmietankowym, lekko kwaśnym posmakiem. Standardowo jest formowany jako kula albo walec. Kolejny rodzaj sera to parmezan, pochodzący z okolic Parmy na północy Włoch. Ta odmiana jest twarda, pozyskiwana z mleka krowiego, może także zostać starta na wiórki albo płatki. Zazwyczaj posypuje się nim pizzę po upieczeniu. Trzeci popularny rodzaj sera to gorgonzola. Jest to miękki ser pleśniowy o niebieskim odcieniu, który pochodzi z północy Włoch, a dokładnie z Lombardii. Jest on wytwarzany z mleka krowiego, a jego okres dojrzewania trwa co najmniej pięćdziesiąt dni. Ser ten jest poprzerastany zielonkawymi żyłkami pleśni i doskonale komponuje się z innymi włoskimi serami, a także z rukolą, szpinakiem czy czosnkiem. Decyzja, jaki rodzaj sera wybrać do pizzy, powinna być uzależniona od zastosowania innych składników, jakie mają się na niej znaleźć. Przy intensywnych dodatkach warto zdecydować się na mniej wyraziste sery.

Klasyczna, włoska pizza, najlepiej smakuje w przypadku mozzarelli startej albo pokrojonej na niewielkie kawałki. Sery, które są bardziej wyraziste w smaku, jak ser pleśniowy, doskonale sprawdzają się w połączeniu z warzywami, na przykład z suszonymi pomidorami, oliwkami czy kiszonymi ogórkami. Natomiast klasyczne sery żółte, jak gouda, doskonale komponują się wszędzie tam, gdzie stanowią tło dla innych dodatków. Sprawdzają się w przypadku pizzy z pieczarkami czy pizzy Hawajskiej. Smaczne są także mieszanki różnych gatunków serów, które dają niepowtarzalny smak.