Przygotowywanie posiłków jest tradycją każdego kraju. Niezależnie od państwa jedzenie posiłku jest czynnością, która łączy ludzi. Kuchnia każdego narodu jest inna. W dużej mierze zależna jest od występującej lokalnie zwierzyny, czy rosnących w danym miejscu roślin. Nie mniej jednak techniki przygotowywania posiłków na całym świecie są niemal identyczne. Wyróżnić tutaj możemy proces gotowania, smażenia, duszenia, wędzenia, czy wreszcie pieczenia. Każdy ten proces użyty odpowiednio wobec danych produktów gwarantuje uzyskanie wspaniałego efektu końcowego.
W jaki sposób najlepiej wędzić mięso?
Ten efekt uzyskiwany jest w dużej mierze dzięki umiejętnej obróbce termicznej pożywienia. Najbardziej popularnym pożywieniem na całym świecie jest mięso. Mięso jest obecnie w diecie ludzi od wielu tysięcy lat. Jednym z pierwszych sposobów jego obróbki było pieczenie mięsa na ogniu lub jego wędzenie w dymie. W każdym z tych dwóch przypadków mięso było poddawane obróbce cieplnej, która gwarantowała przedłużenie jego trwałości, jeśli chodzi o świeżość. Wędzenie do dnia dzisiejszego jest bardzo popularną metodą przygotowywania mięsa i jego przetworów. W Polsce bardzo popularne są wędzone wędliny, czy kiełbasy. Każdy z tych wyrobów przygotowywany jest w ściśle określony sposób. Do wędzenia wykorzystywane jest bowiem odpowiednie drewno. Drewno do wędzenia możemy kupić w sklepie. Może ono pochodzić z różnego typu drzew. Ważne jest jednak, aby były to drzewa liściaste, a nie iglaste. Przykładowo w wielu sklepach możemy kupić już gotowe bukowe zrębki wędzarnicze, lub zrębki wędzarnicze pochodzące z innych gatunków drzew. Zrębki wędzarnicze są bardzo drobnymi kawałkami drewna, które nadają się już do wędzenia. Podczas wędzenia trzeba uważać, aby ogień nie był zbyt mocny. Może to grozić spaleniem produktów, które w założeniu mają mieć lekki aromat dymu. Z tego też powodu ważne jest kontrolowanie mocy ognia. Pozwoli to na przygotowanie smacznych, tradycyjnych wyrobów mięsnych, czy rybnych.
Przed przygotowaniem mięsa do wędzenia powinno być ono odpowiednio przygotowane. Ważne jest, aby było ono dobrze doprawione. W przygotowaniu marynaty do mięsa pomocne będą odpowiednie przyprawy. Najbardziej oczywiste z nich to sól i pieprz. Nadadzą one odpowiednio ostry oraz słony smak. Jednocześnie sól jest także naturalnym konserwantem. Sprawi ona, że mięso będzie mogło zachować dłużej świeżość. Warto też zaznaczyć, że sól oraz wędzenie są najstarszymi sposobami na konserwowanie mięsa stosowanymi przez ludność na całym świecie.
Więcej informacji na stronie: http://kociolek-smakow.pl