Elegancki serwis ozdobą stołu

Najważniejszym elementem życia towarzyskiego ludzi zamożnych, od zawsze, było biesiadowanie. Zarówno w czasach starożytnych, jak i nowożytnych biesiady w pałacach arystokracji , na dworach możnowładców i  w zamożnych domach trwały niemal nie przerwanie. Wspólne jedzenie i picie uważane jest za najwyższą formę bratania się ludzi. Podobnie, jak innym znanym  formom życia towarzyskiego, z biegiem lat, nadawano biesiadom odpowiednią oprawę artystyczną według standardów obowiązujących w danej epoce.

Dlaczego zestawy obiadowe?

serwisy obiadoweDzienny posiłek dzieli się zasadniczo na śniadanie, obiad i kolacje. Są one związane z porą dnia i różnią się ilością, rodzajem i wartością serwowanych dań. W zamożniejszych poszczególne dania podawane były i są na oddzielnych, talerzach i  pojemnikach, które z czasem skompletowano  i  przypisano do danego posiłku. Tak powstały zestawy śniadaniowe, serwisy obiadowe, które swym zasięgiem objęły również kolacje, jako że biesiady łączyły zwykle te dwa posiłki, a nierzadko trwały aż… do rana. Niemal od samego początku serwisy obiadowe były i są swoistą formą  artystyczną i oprócz swej funkcji użytkowej są ozdobą stołu, jak dzieło sztuki. Zestaw obiadowy przeznaczony jest dla parzystej liczby osób, poczynając od sześciu.  Składają się nań różnego typu talerze w ilości zwielokrotnionej oraz  półmiski, wazy i inne pojemniki  w mniejszej ilości, gdyż przeznaczone są do serwowania potraw na stół. Dla poszczególnych konsumentów , oprócz talerzy płaskich, głębokich i deserowych, są jeszcze salaterki i kompotierki. Zestaw półmisków też jest bardzo urozmaicony; są różnej wielkości i różnych kształtów z przeznaczeniem do konkretnych potraw, którego mogą być na nich podawane.  Oprócz liczby elementów serwisu, najważniejsza była i jest dekoracja serwisu. Najliczniejsze i najbogaciej udekorowane były serwisy na dwory królewskie i innych rządzących.  Przez wieki podstawowym i jedynym surowcem dla wyrobu naczyń stołowych jest porcelana obficie dekorowana złotem i innymi naturalnymi barwnikami. Póżniej  jako surowiec pojawił się fajans, a współcześnie glinka ceramiczna. Naturalną koleją rzeczy w XVII wieku zaczęły powstawać manufaktury, specjalizujące w produkcji naczyń stołowych.

Wyrabiane były i dekorowane ręcznie, dlatego  zaliczane są do dzieł sztuki. Manufaktury rywalizowały o miano najświetniejszej, a ich wyroby do dzisiaj są łakomym kąskiem dla kolekcjonerów.  Również pozniejsze fabryki, które specjalizowały się w wyrobach fajansowych lub z glinki, miały cechy charakterystyczne dla danej fabryki  i kolor lub wzór jest ich wyróżnikiem. Serwisy obiadowe nadal królują na naszych stołach, chociaż w całkiem nowoczesnym design.